Håbrannen reiste opp mot 100 kilometer per dag, ifølge forskere tilknyttet Havforskningsinstituttet. Da høstkulda meldte seg i 2022, svømte haien nærmest strake veien fra Lofoten til Kanariøyene.

– Det er rett og slett fascinerende å se hvor raskt haien forflytter seg, og veldig spennende å kunne vise resultater fra merkingen vi har gjennomført, forteller haiforsker Claudia Junge i en pressemelding.

Hun leder forskningsprosjektet Sharks on the Move som følger vandringsmønsteret til haier. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd og ledes av Havforskningsinstituttet.

Håbrannen ble merket utenfor Vesterålen. Keno Ferter som ledet arbeidet med å merke haien, befant seg tilfeldigvis på ferie i samme området da satelittmerket løsnet.

– Jeg lå på stranda i solen da det kom melding om at merket fra haien var løsnet og sendte signaler. Fire måneder før merket jeg haien i Lofoten, og nå var vi plutselig i Syden begge to. Det var helt vilt, forteller Ferter.

Forskerne Otte Bjelland (t.v.), Keno Ferter (i midten) og Antonia Klöcker viser frem et satelittmerke ble funnet etter å ha vært på avveie Foto: Havforskningsinstituttet

Han vurderte å plukke opp satelittmerket, men valgte heller å fortsette ferien som planlagt.

Håbrann har vært definert som en sårbar art, men det ser ut til at bestanden er på bedringens vei, ifølge forskerne.

Forskningsprosjektet fortsetter, og i august i fjor ble ytterligere fire håbranner merket utenfor Lofoten.